هوش دست ساز
در سال جاری هوش مصنوعی توانست توجهات بسیاری را جلب خود کند، پدیدهای که عدهای را خوشحال و عدهای را نگران ساخت.
در غبار
هستی مملو از اجرامی است که به طور کامل خود را در قوانین فیزیک حل کردهاند، جانداران اما با شدت و ضعفی متفاوت از این جبر مطلق فاصله گرفتند؛ گیاه از سنگ متمایز، حشره از حیوان و حیوان از انسان.
اشرف مخلوقات
تلاش برای بقا، تنفس، تغذیه، رشد، حرکت و تولید مثل از اشتراکات بین ما و جانداران است. از منظر تفاوت اما بشر در جایگاه ویژهای است چنان که پرچمداران آگاهی در آسمان کلاغ، در زمین میمون و در آب دلفین توان حل پازلهای ما را ندارند. حتی قویترین آروارهها و ماهیچهها نیز در برابر سلاحهای این حیوان ناطق ناکارامد میشوند.
ریتم یابی
مقابله با تهدیدها و استفاده از فرصتها تنها محدود به اعمال انعکاسی نیست، بررسی روابط علت و معلولی به کمک تفکر آهسته سبب شکلگیری ذخایری از داده در ذهن میشود که در صورت پیدا شدن ریتم یا ارتباطی در بین آنها انسان به اطلاعات دست مییابد. نحوه روشن سازی آتش از همین نوع اطلاعات مفیدی بود که بشر به آن پی برد و با اشتراک گذاری این دانش در اختیار همنوعان خود باعث افزایش شانس بقا و فرصت سازیهای بسیار شد.
ابزار
تشخیص دور از نزدیک، بزرگ از کوچک، سختی و نرمی انواعی از ادراک پیش فرض ما هستند که در صورت ادغام با اطلاعات، پاسخهایی برای نیازهای قابل پیشبینی ارائه خواهند کرد. به طور مثال اگر شیری بزرگ بتواند خود را به فاصله نزدیک یک انسان دست خالی برساند برنده نبرد مشخص است. پس انسان به کمک چوبی بلند و نوک تیز توانست دستان خود را دراز و برنده سازد و اسم آن را نیزه گذاشت تا به کمک آن دیگر طعمه راحتی برای شیر یا دیگر حیوانات درنده نباشد. البته نیزه تنها سلاح ساخت انسان نبود. اگر سرعت انسان از حیوانات تیزپا کمتر است پس تیری که از کمان رها میشد سرعتی بیشتر از یک گوزن داشت و انسان به یاری همین ابزار تبدیل به قدرتی بی رغیب در زمین شد.
سلاطین زمین
توسط نقاشی یا خط تفاوتی نداشت، اطلاعات نسل به نسل درحال افزایش بودند و ابزارها دقیقتر میشدند. انتقال دانش و ساخت تمدن موجب شناخت بهتر انسان از زمین شده بود و مرگ بر اثر بلایای طبیعی تا مقدار قابل توجهی تحت کنترل قرار گرفت. بیماریهای سخت دیگر مثل سابق ناعلاج نبودند و انسان در مرحلهای قرار گرفت که احتمال صدمه خوردنش از همنوع بیش از سایر تهدیدات بود.
شاگرد استاد
در این بین اختراعی وجود داشت که میتوانست با به کار گیری الگوریتمهای از پیش تعریف شده حجم انبوهی از داده را دریافت و از آن معنا سازی جدید کند. شاید بتوان هوش مصنوعی را نسل جدیدی از موتورهای جستجو برشمرد که توانایی تحلیل دارند. با شاگردی مواجهایم که همیشه عطش یادگیری دارد و در نقطهای میتواند از ما سبقت بگیرد، شکست قهرمان شطرنج از یک ربات در دهها سال پیش از همین لحظات قابل تامل بود.
همراه مجهول
به همراه داشتن یک دستیار دانا احتمالا خواسته محبوبی در بین انسانها باشد، اما دانایی تنها صفت مهم در زندگی بشر نیست. رتبهبندی ارزشها، تعریف چهارچوب و تعیین زاویهی دید نیازمند اراده و انتخابیست که ما به دور از پیچیدگیهای ماشینی از آن آگاهیم.